83593 Tietoliikenneprotokollien jatkokurssi, 2-4 ov, 1999

21.12.1998
Tänä vuonna 1999 kurssilla käsitellään tietoturvaprotokollia ja tutustutaan niiden formaaliin verifiointiin. Jatkossa näiden aiheiden on määrä olla osa jokavuotista opetustarjontaa. Kurssin tavoitteita on selvitelty jäljempänä.

Opetusjärjestelyt

Kurssin luennot ja harjoitukset muodostavat viikottain kolmen oppitunnin mittaisen kokonaisuuden, oppikerran, jonka Jukka Koskinen pitää tiistaisin klo 9-12 salissa HC413.

Harjoitustehtäviä tehdään missä tahansa oppikerran vaiheessa ja tekeminen tarkoittaa, että opiskelijat tekevät. Kotitehtävänä on lukea joka kerraksi jokin artikkeli, jonka opiskelijat voivat monistaa kansiosta tai joissain tapauksissa tulostaa www:stä. Monet artikkeleista on jo valittu, mutta tuoreempia saattaa ilmestyä kevään kuluessa.

Oppikertojen aiheista on aikataulu, joka toisen periodin osalta täsmentyy vasta kurssin alettua. Aikataulusta on linkit kunkin kerran muutaman sivun mittaiseen käsikirjoitukseen, joka avataan nähtäväksi oppikerran jälkeen. Käsikirjoitus sisältää muun tekstin lomassa harjoitustehtävät ja osaan niistä myös ratkaisun.

Kurssiin lähinnä liittyvä kirja: Bruce Schneier: Applied Cryptography, 2nd ed. Wiley 1996. Vaikka kaikkea ei käsitellä tämän kirjan mukaan, voi luennot ja harjoitukset huoletta jättää käymättä, kunhan lukee kirjan sekä artikkelit.

Tällä kurssilla kryptograafisten algoritmien sisältö tavallaan abstrahoituu osittain piiloon. Peruskryptologiaa esitellään toisella oppikerralla. Esitiedoiksi suositellaan silti perustietoja kryptoalgoritmeista: esim. Schneierin kirjan luvuista 1, 11.1-3, 12.2 ja 19.1-3, tai Kryptologian kurssilta tai mainitun kurssin kirjasta: Arto Salomaa: Public-Key Cryptography (Springer-Verlag 1996), luvut 1, 2, 4.1, App. A ja B.

Seminaariesitykset ajoittuvat kurssin kolmelle tai neljälle viimeiselle viikolle. Niiden valmistelu tapahtuu kuitenkin hyvissä ajoin yhteistyössä luennoitsijan kanssa ja ne tulevat osaksi kurssin opetusta sisältäen myös harjoitustehtäviä sekä ennakkoon luettavaa materiaalia (esim. www:stä). Toisin sanoen huomattava osa seminaarityön tekijän opiskelupanoksesta jaetaan muiden osallistujien opittavaksi ja myös edellytetään heiltä osana kurssin vaatimuksia. Töiden aihealueita on mainittu jäljempänä sisällön yhteydessä, jossa on myös (alustavasti) selostettu eri aihealueiden vaikutusta työn luonteeseen.

Seminaarityön voi tehdä 1:n tai 2:n opintoviikon laajuisena. Opintoviikon mitta on tietenkin 40 tuntia, mutta seminaariesityksen kesto ja kirjallisen työn laajuus vaihtelevat aiheen mukaan, koska eri aiheiden paino opetuksessa on erilainen. Karkeasti voisi ajatella, että kahden ov:n työn tuloksena on vähintään tunnin mittainen opiskelupaketti (puolet esitelmää ja puolet harjoitusta) sekä kaksikymmensivuinen raportti, josta puolet eli jonkinlainen "yleinen osa" voidaan sisällyttää kurssin tutkintovaatimuksiin.

Seminaaritöihin liittyviä harjoituksia voi toteuttaa myös työaseman ääressä. Seminaaritöiden aiheet käsittelevät käytännön tietoturvatoteutuksia tai -hankkeita ja ainakin kahden opintoviikon työhön pitäisi sisällyttää jokin suppeahko omakohtainen käytännöllinen osuus: jonkin järjestelmän testausta, suunnitelma sellaisen asentamiseksi tai implementoimiseksi, tms. Yhden opintoviikon työstä tämä omakohtainen käytäntö voi puuttua. Muuten työn pitää edustaa vähintään puolta em. mitoista.

Kurssin tavoitteet

Opinto-oppaan mukaan tavoitteena on oppia
  1. määrittämään tietoturvan tavoitetaso,
  2. soveltamaan olemassaolevia ja
  3. suunnittelemaan uusia tietoturvaprotokollia
  4. käytännön tietoliikenneprotokollien yhteyteen tai
  5. osaksi,
  6. analysoimaan näin saavutettavan tietoturvan taso sekä
  7. ymmärtämään tällaisen analyysin rajoitukset.
Selityksiä:
  1. Tietoturvalla on eri ulottuvuuksia ja näissä voidaan edetä eri syvyydelle (tasolle) tilanteen vaatimusten mukaisesti.
  2. Jotta voisi perustellusti soveltaa yhtä menetelmää täytyy tuntea hieman myös sitä, millaisen "populaation" edustaja se on. Tällöin olemassaolevan mutta itselle uuden menetelmän käyttöönottokin sujuu.
  3. Mainitun "populaation" piirteiden tuntemus edistää myös sitä, että havaitsee milloin tarvitaan jotain aiemmasta poikkeavaa. Uuden luomista oppii harjoittelemalla ongelmanratkaisua sellaisissa yhteyksissä missä tuloksena on jotain itselle uutta, vaikka se olisikin jo muille tunnettua.
  4. Tietoturvapalikoita voidaan joutua sovittamaan olemassaolevien tietoliikenneprotokollien yhteyteen, siis lisäosiksi.
  5. Toisaalta tietoliikennesuunnittelija voi saavuttaa aiempaa parempia tuloksia laatimalla uusia protokollia, joissa tietoturva on mukana alusta pitäen.
  6. Tietoturvaprotokollia voidaan analysoida formaaleilla menetelmillä.
  7. Ensisijaisesti tässä viitataan formaalin analyysin rajoituksiin. Toisaalta, suhteutettuna kohtaan 1, pitää muistaa tietoturvan yleiset rajoitukset ja erityisasema moniin muihin tekniikan aloihin verrattuna. Tietoturvatekniikan substanssi eli "tieto" elää ympäristössä, jonka ei ainoastaan muutu muun teknologian ympäristöä nopeammin (esim. kryptosysteeminen murtamiseen vaadittava ajan lyheneminen nykyisilläkin menetelmillä) vaan tätä muutosta ovat alati kiihdyttämässä tekijät, jotka aktiivisesti heikentävät tietoturvaa.
Yhdistämällä tällä kurssilla saatava oppi tietoliikennetekniikan muihin opintoihin pitäisi olla mahdollista esimerkiksi parantaa jonkin olemassaolevan tietoliikennetoiminnon turvallisuutta tai toteuttaa jokin uudentyyppinen palvelu tietoverkkoon. Tällaista yhdistelyä toivottavasti tapahtuu seminaaritöiden yhteydessä.

Tällä kurssilla ei yritetä opettaa kovinkaan paljon, vaan pyrkimys on tarjota tilaisuus oppia paljon. Tätä varten paitsi luetaan artikkeleita ja tehdään harjoituksia, myös käydään keskusteluja. Menetelmä voi olla aluksi järkytys niille, jotka ovat tottuneet enempi valmiiksi pureskeltuun materiaaliin.

Nähtävinä on joitakin kysymyksiä, jotka omalla tavallaan määrittävä tavoitteita, ja johdattelevat toivottavasti kiinnostumaan kurssilla esiteltävän teorian soveltamisesta käytäntöön jonkin seminaariaiheen puitteissa.

Kurssin sisältö

Suluissa olevat numerot ilmaisevat montako oppikertaa aihealueeseen on tarkoitus käyttää.
Rajauksia
Kurssilla ei käsitellä (kattavasti tai lainkaan):