Suunnitelma 2.0

Tämä suunnitelma on muunnettu siten, että geometria sopii Pikon kiskoihin. Myös moduulien kehikot ja jalat näkyy. Minimikaarresäde tulee Pikon R2.

Muksut, Liisa 3v. ja Tuomas 5v. ilmeisesti nautti päästessään vähän maaston pohjamaalaushommiin, enkä raaskinut kertoa, että erilaiset sirotteet saattaa peittää työn tulokset jossain vaiheessa kokonaan. Rata ehtii toivottavasti parahiksi sopivan pitkälle, ennen kuin nuo tuosta kasvaa vähän sopivamman ikäisiksi.

Pieniä magneettikytkimiä asennettiin rataan pari ihan vain varmuuden vuoksi ja tulevia tarpeita ennustellen.

Kuusia tehtiin nopealla ja helpolla tavalla. Onnistuu jopa lapselta vähäisellä avustuksella ja aikaa ei tärväänny, kun tekee Tiimarin vartaasta rungon ja "piippurassista" oksat. Liimaa ei käytetty vaan taivuteltiin osat sopivasti. Ne pysyy aika hyvin kiinni. Jos tuo puun ulkoasu rupeaa ajanmittaa tympimään, niin sittenhän noita voi korvata pikkuhiljaa hienommilla.

Tältä näyttää juuri tehdyt kuuset maisemassa, jota ei ole vielä käsitelty loppuun. Kuuset kaipaavat pientä värin korjausta, joten suihkaisu tummentavaa maalia on vielä luvassa. Viimeistelyä voi tehdä lankaa katkomalla ja muotoilemalla. Minusta kuusista tuli yllättävänkin hienoja ottaen huomioon pienen työmäärän ja helppouden.

Reed-putkien luku tietokoneelle saattaa onnistua tällaisen osan avulla. (Löytyi huokean PC-näppäimistön sisältä)

Luullakseni pystyn juottamaan reedit sopivien kontaktien väliin ja kukin reed aiheuttaa ikäänkuin näppäimenpainalluksen kykeytyessään.

Varmuutta toimivuudesta ei ole, mutta kokeilin metallilangalla kytkeä summanmutikassa joitakin kontaktipintoja ja se aiheutti "näppäimenpainalluksia". Eiköhän tämä onnistu.

Softaideana olisi sellainen, että junan nopeus voitaisiin tulkita siitä, mikä aika peräkkäsiten reedien väliin on jäänyt. Tällöin voidaan arvoida melko tarkkaan piste, jossa veturi on menossa. Myös viimeisen vaunun paikka voidaan summittaisesti laskea, jos junapituus on tiedossa. Softan pitäisi voida tehdä yhtäaikaisesti aika monia eri tyyppisiä tehtäviä, joten huolellinen suunnittelu on paikallaan. Osa tehtävistä on ajastettuja ja osa loogisesti ohjattuja. Tarvittaneen yksi silmukka, jonka sisällä kaikki ohjailu ja datan syöttö LPT-porttiin tapahtuu.

Olen tehnyt optoerottimet printterin LPT-porttiin ja nyt on menossa kokeilut ketjusiirtorekistreitten ohjailuun tietokoneen kautta. Ketjusiirtorekisteristä saa suoraan ohjaukset vastusten kautta ledeille ja transistorien kautta varmaan vaihteille, hehkulampuille jne.

Opastinten piirustukset pitäisi hankkia ja miettiä sellaiset sijoittelupaikat, että mahdollisuus vaihtaa moduulien järjestyksiä ei kärsisi. Opastimille tulisi moduuliin vain reikä, johon voi kytkeä erilaisia opastimia tilanteen mukaan. Myös reedejä pitäisi olla siten, että tilanteen mukaan homma toimii.

Tässä yksi versio opastimista. Tätä en ole vielä tarkastellut moduulien vaihdon suhteen.

Elektroniikkaa on suunniteltu tietokoneen LPT-porttiin. Toimivuus on testaamatta vielä ja ohjelma kehittelemättä.

Moduulien yksi hyvä puoli: askartelua ulkona hienona kesäiltana!

Tässä huomasin, kuinka haastavaa on saada raiteet sopimaan nätisti kohdakkain. Kiinnityspultit myötää hieman. Varmaan tilanne olisi helpompi, jos olisi vain yksi raide. Pitääpä viilata kiskon päät siten, että virhe ei suista kiskoilta.

Vaihdemoottori on simppeli ja toimii!

Toinen on kiinnitetty vähän erilailla, toimii sekin.

Seuloin hiekoitusmurskekasasta kahdella eri seulalla tuon kokoista mursketta

Onhan se aika järeän näköistä veeraatuna oikeaan:

Mutta kauempaa se näyttää aika hyvältä ja voin vähän värjätä sitä vielä tummemmaksi paikoin.

Pakkohan se oli seuloa vielä hienommaksi. Lainasin töistä 1mm ja 0,5mm seuloja ja tältä näyttää.

Melkein kaikki moduulirungot on jalkoineen valmiit. Jalkoihin laitoin pienet kääntyvät kalustepyörät helpottamaan siirtelyä. Karkea mittavirhe pääsi tapahtumaan ja jouduinkin lyhentämään tasan 100mm tuolla takana näkyvää lyhyttä moduulirunkoa. Olin tehnyt rungon jo aikaa sitten ja muutellut kuvia sen jälkeen...

Tässä vesistön ylitystä varten vähän runsaammin muotoiltu moduuli.

Valoa pimeyteen antaa 3 x 150W halogeenit. Vähän rumalta näyttää, mutta valo on hyvä. Melkein kuin aurinko paistaisi malliin. Joku näköeste, levy tms. voisi olla hyvä tuossa takana. Nyt ainakin näkee askarrella ja koitankin saada radan jonkinlaiseen ajokuntoon jouluksi.

Rataa on nyt jo ajeltu ja vaihteista alkaa olla puolet sähköllä kääntyviä. Bilteman releet kääntelee vaihteita ihan mukavasti, mutta on siinä oma vaivansa väännellä osat paikalleen.

Taivasta tuli laitettua radan taakse. Ostin 6mm kipsikartonkilevyä ja vedin siihen telalla taivaansinistä. Viimeistely tapahtui spray-maalilla valkoisia pilviä liäillen.

.

Sivulle 3